Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα γίνει από 1/1/2019, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, είναι ευεργετικός για περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους, που θα δουν βελτίωση στο εισόδημά τους. Ευνοημένες είναι ομάδες συνταξιούχων, όπως για παράδειγμα αυτοί των πρώην Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ-Τράπεζες) και οι συνταξιούχοι ΙΚΑ µε µέσες αποδοχές και από 20 έως 30 έτη ασφάλισης.

Ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή των συντάξεων που θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος φέρνει αύξηση εισοδόματος σε ομάδες συνταξιούχων, σε σχέση με τα χρήματα που λαμβάνουν σήμερα. Για τη ακρίβεια, οι εν λόγω συνταξιούχοι καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά, η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, πρέπει να καλυφθεί με απανωτές αυξήσεις έως το 2023. Συγκεκριμένα η προσαύξηση που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, θα  δοθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2019 και με χρονικό ορίζοντα το 2023.

Η σταδιακή αύξηση θα έχει σημείο εκκίνησης τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 και θα φτάσει αθροιστικά τα 100 ευρώ το 2023.

Έξι είναι οι ομάδες συνταξιούχων που, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, είναι ευνοημένες από τον επανυπολογισμό που θα λάβει χώρα από την 1/1/2019.

Πρόκειται για:

Καθορισμός χαρακτηριστικής εικόνας

  1. Τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που αποχώρησαν με μέσες αποδοχές και ασφαλιστικές κλάσεις από την 18η  ως την 24η  και χρόνο ασφάλισης από τα 20 έτη (6.000 ένσημα /ημέρες ασφάλισης) έως τα 30 έτη (9.000 ένσημα / ημέρες ασφάλισης).

  2. Τους συνταξιούχους που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και έλαβαν σύνταξη από τα πρώην ειδικά ταμεία.

  3. Τους συνταξιούχους πρώην υπάλληλους ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις

  4. Τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη.

  5. Τους συνταξιούχους που αποχώρησαν με πρόωρη σύνταξη ή και μειωμένη σύνταξη (30%).

  6. Τους συνταξιούχους που αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση και είχαν μεγάλες ποινές στο τμήμα που αφορούσε τον συμμετέχοντα φορέα