Ολάντ: Δεν μπλόφαραν οι Γερμανοί, ζήτησαν Grexit μετά το δημοψήφισμα

by ariskot
1606 views
Το «φλερτ» της Ελλάδας με την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από σήμερα στην Αθήνα.«Για τους Γερμανούς ήταν μία πιθανότητα, η οποία αρχικά ήταν μάλλον θεωρητική, ώστε να ασκηθεί πίεση στις ελληνικές αρχές. Αλλά μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, η Γερμανία άλλαξε σημαντικά τη θέση της και ζήτησε να υπάρξει έστω η μελέτη ενός Grexit. Και απάντησα στην Άνγκελα Μέρκελ, ότι πριν εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο, έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ΄. Όμως ήταν ένα plan B. Και ως τέτοιο το πρότειναν οι Γερμανοί για την περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύγχανε. Άρα ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ», σημείωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Γάλλος πρώην πρόεδρος.Το δραματικό τηλεφώνημα με τον Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος

«Ναι, ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα. Εκείνη την ώρα τον συνεχάρηκα για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες», σημείωσε ο Ολάντ.

«Και του είπα: εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με, να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μία λύση, θα σε βοηθήσω, αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που εσύ θα έχεις αποφασίσει», συνέχισε.

«Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Ολάντ για την πιθανότητα Grexit το 2015

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και το χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Το απόγευμα θα μιλήσει για το όραμά του σχετικά με τη σοσιαλδημοκρατία και την Ευρώπη, απευθυνόμενος σε ένα κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

You may also like

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: